Trotse peetouders worden, hoe doe je dat eigenlijk?

Oorspronkelijk komt een peetoom of -tante voort uit het Katholieke geloof maar tegenwoordig wordt het allang niet meer daarmee geassocieerd. Het is geen simpel klusje wat veel mensen misschien zullen denken… wie vraag je eigenlijk? en als je het gevraagd hebt; hoe vul je dat in? Hoe regel je dit? In dit artikel lees je alles over het peetouderschap!

Zoals hierboven genoemd hoeft het kiezen van peetouders niet meer te verbonden te worden aan het geloof. ‘Peter’ komt uit het Latijn en is afgeleid van het woord ‘Pater’, wat vader betekent. Net zoals ‘Mater’ moeder betekent.  Dit klinkt wat ouderwets en daarom zijn er na verloop van tijd een hoop andere benamingen gekomen, zoals verwenoom en -tante of snoepoom en -tante. Klinkt al veel leuker toch? Voor mij is het vanaf nu ‘verwenouders’ :).

Voor de duidelijkheid: verwenouders hoeven niet meer binnen de familie gekozen te worden. Dit moest voorheen door het geloof maar nu is het ook mogelijk om een goede vriend, vriendin of zelfs meerdere mensen te kiezen als peetouders. Daarbij hoeven de verwenouders geen partners te zijn, het kunnen ook vrienden zijn of zelfs mensen die elkaar niet kennen. Dit laatste kan moeilijkheden opleveren, maar dat hoeft niet.

Wie vraag je als verwenouder(s)?

Bij het kiezen van verwenouders kunnen veel emoties los komen. Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw eigen broer verwacht verwenoom te worden. Als je dan toch de broer van je partner wil vragen dan kan dit gemengde gevoelens geven. Denk hierover goed na en maak het bespreekbaar. Wanneer jouw broer langdurig in het buitenland woont bijvoorbeeld en relatief weinig langs kan komen voor je verwenkind, is dit een reden om niet te kiezen voor jouw broer als verwenouder. De vraag kan je stellen door bijvoorbeeld de toekomstige verwenouders uit te nodigen voor een etentje, een leuke cadeau te geven met daarin hints of dé vraag of je vraagt het op een speciale gelegenheid. Reken maar dat ze dolenthousiast zijn! Het is natuurlijk een hele eer. Voor een leuke uitnodiging kun je naar www.KaartopMaat.nl/wenskaarten/uitnodigingskaarten en hem zelf ontwerpen!

 Het verwenouderschap invullen

Het is belangrijk dat tussen degene die verwenouder wordt en de toekomstige ouders goed overleg plaats vindt over de invulling van het verwenouderschap. Het kan namelijk een grote teleurstelling worden als jullie, als toekomstige ouders, een hele andere invulling van het verwenouderschap voor ogen hebben dan de verwenouder(s). Is het namelijk de bedoeling dat de verwenouder eens in de zo veel tijd iets leuks doet met jullie kindje? of is het enkel symbolisch? En zijn zij de aangewezen verwenouders mocht de echte ouders iets overkomen? Dit zijn serieuze vraagstukken, vandaar dat goed overleg noodzakelijk is. Over het algemeen doet een verwenouder regelmatig leuke activiteiten met hun verwenkind en geven bij verjaardagen net iets grotere cadeau’s.

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk: verwenouders kiezen is leuk!


U kunt niet meer reageren.