Soorten geboortekaart gedichtjes

geboortekaart gedichtjesGeboorte gedichten zijn er in alle soorten en maten. Er wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen korte gedichten, lange gedichten en geboorteaankondigingen. Daarnaast zijn er ook verschillende manieren om een gedicht vorm te geven.

Verschillende soorten rijmen
Om een mooi geboortegedichtje te schrijven is niet alleen de inhoud van de tekst belangrijk, maar ook de vorm van de tekst. Er bestaan drie rijmsoorten:

  1. Volrijm. Dit is de meest gebruikte rijmsoort. Bij deze manier van rijmen is er een klankovereenkomst van de klinkers en medeklinkers. Een voorbeeld hiervan is: ‘Nu ik geboren ben, ben ik blij dat ik ook mijn vader ken’. De woorden ‘ben’ en ‘ken’ rijmen dan op elkaar.
  2. Assonatie. Dit is een vorm van halfrijm waarbij alleen de klinkers rijmen en niet de medeklinkers die erop volgen of eraan voorafgaan. Een voorbeeld hiervan is: ‘Na negen maanden in mama’s buik, ben ik nu eindelijk eruit’.  De woorden ‘buik’ en ‘eruit’ hebben allebei dezelfde klinkers en verschillende medeklinkers.
  3. Alliteratie. Bij deze rijmsoort is er alleen een klankovereenkomst van de beginmedeklinkers. Een voorbeeld hiervan is: ‘Mijn zwangere zuster’. De beginmedeklinker bij de woorden ‘zwangere’ en ‘zuster’ komen in deze zin overeen.

Het is belangrijk dat je en keuze maakt tussen deze vormen van rijmen. Als je de vormen door elkaar gebruikt zal het gedicht een raar verloop krijgen.

Verwerk het gedichtje
Heb je uiteindelijk het perfecte gedicht geschreven en is het klaar om op een geboortekaartje geplaatst te worden? Ga dan naar Kaartopmaat.nl. Deze website biedt een gemakkelijke zelfservice en is alles behalve tijdrovend. In vier simpele stappen is het kaartje namelijk al gemaakt en verzonden. Plaats jouw zelfgemaakte gedichtje op de voorkant, achterkant of aan de binnenkant van het geboortekaartje.

Maak nu zelf je eigen geboortekaart gedichtjes met behulp van deze tips.

 


U kunt niet meer reageren.